De beste tablets in het land !!! IrfanView
Tips & Trucs

IrfanView - is een gratis klein graphisch programma dat hulp biedt bij het scannen en bewerken van de bladmuziek. Dat wordt ook gebruik in de handleiding die hier te downloaden is. Andere fotobewerkings programma's kunnen ook gebruikt worden. BV Gimp, Corel PaintShop Pro, Adobe Photoshop enz ...
Irfan32
Handleiding 2
Handleiding 1
Irfan64
Handleiding 3
Afdrukversie
Irfan64
Hoe maak je van een A4 meerdere pagina's
   Soms staan er op een pagina zoveel regels dat het niet duidelijk genoeg is om die van de tabet te lezen als we die pagina op zijn geheel uploaden. Met IrfanView kunnen we daar iets duidelijks van maken door de pagina in 2 of zelfs in 3 en meer te delen.
Scan het muziekstuk en kijk waar de pagina het best versneden wordt. zie voorbeeld hieronder. We gaan van 2 pagina's 3 maken
Zowel voor muzikanten die met een voetpedaal werken als die met de hand de pagina's omdraaien is het wenselelijk een gemakkelijke plaats te zoeken om de pagina te verdelen. Hier zien we op pagina 1 op het einde van de 10 regel 14 maten rust staan. Verder op pagina 2 zijn (4 + 5) 9 regels verder op het einde van die regel 2 maten rust. Ik vind in dit geval dat dat de beste plaatsen zijn om het muziekstuk optimaal te maken voor de tablet.
1 - Eerste pagina. Start dan IrfanView en open de eerste scan van het muziekstuk 'Tips en truks'. Zet dan het pijltje van de muisaanwijzer links bovenaan helemaal in het uiterste punt van het blad. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep diagonaal naar beneden tot onder de 14 maten rust. Ga naar het menu Bewerken en klik op Klikken-behoud selectie. Ga terug naar het menu Bewerken en klik op Automatische randverwijdering.  Dat is het resultaat:
Naar het Menu Afbeelding en klikken op Grootte wijzigen. Haal het vinke weg bij Aspectratio behouden. Kies voor nieuwe grootte en voor de Eenheid pixels en bij Breedte voor 800 en bij hoogte 1280. (dit is natuurlijk aan het scherm van jou tablet aan te passen.) Via het menu Afbeelding kun je een of meerdere malen op verscherpen klikken indien nodig.
Tip: Heb je een vergeelde scan kun je die wit maken door in het Menu Afbeelding te klikken op Kleurdiepte verkleinen en te kiezen voor 2 kleuren (Zwart/Wit)
De eerste pagina is klaar: Vergeet niet op te slaan !!
Hier hebben we de pagina klaargemaakt voor vertikaal gebruik van de tablet. Wanneer je liever de tablet Horizontaal gebruikt raad ik aan om geen 10 regels op een uitsnede te plaatsen. Zo zou ik deze eerst pagine in 2 verdelen en 2 maal 5 regels nemen. Verder is 7 regels wel prima.
Voor horizontaal gebruik open je de eerste gescande pagina en selecteer je de eerste 5 regels. Doe dezelfde bewerkingen (1) maar kies je bij Grootte wijzigen voor 1280 x 700 (740 of 800) en daarna de volgende 5 regels op dezelfde manier.
2 - Tweede pagina. Start dan IrfanView en open de eerste scan van het muziekstuk 'Tips en truks'. Dat kun je doen door IrfanView te starten en via het gele mapje (openen) naar het bestand te bladeren of de map te openen waarin de gescande muziekstukken staan. Aangezien we beide delen nodig hebben openen we die map. Wanneer je nu rechts klikt op de eerste scan en kiest voor openen met  -  IrfanView verschijnt het eerste deel van het muziekstuk. Doe dan hetzelfde met het tweede deel en de beide delen staan geopend.
Zet dan het pijltje van de muisaanwijzer links onder de regel met de 14 maten rust. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep diagonaal naar beneden. Ga naar het menu Bewerken en klik op Knippen-behoud selectie. Het witte vlak boven  maat 126 is dezelfde grootte als de uitsnede die we van blad 1 hebben gemaakt. Dit vak gaan we nu ook vullen met de muziek van maat 126 tot en met 161, vier laatste regels van blad 1 en de eerste 5 regels van blad 2. We selecteren die eerste 5 regels van blad 2 door in de linker bovenhoek te klikken en diagonaal met ingedrukte linkermuisknop naar recht onder de 2 maten rust te slepen. Dat slepen we naast IrfanView met de scan 1 naast het wittevlak net boven de muziek. Zie onderstaande uitsnede:
Wanneer je de selectie maakt op de eerste pagina kun je zien hoe groot je die moet maken. Na het slepen van de rechthoek (selectie) kun je door met de muisaanwijzer op een lijn te gaan staan (je krijgt een dubbel pijltje) deze aanpassen door die lijn te verslepen. Ga daarna in het eerste blad naar bewerken en dan klik je op Plakken. Selecteer de vier onderste regels (vanaf maat 126). Ga naar Bewerken en kies Knippen. Trek een selectie boven maat 163 van dezelfde grootte als het lege vak onder de muziek. Ga naar Bewerken en kies plakken. Niet helemaal tevreden? Klik dan op het gebogen pijlte Terug (zie pijltje op nevenstaande afbeelding) om je selectie aan te passen.
Als dat klaar is ge je naar Bestand en sla je je werk op als pagina 2

Nu nog aanpassen aan je tablet. Open pagina 2 in Irfan selecteer zoals voorbeeld hiernaast en naar bewerken en kies Knippen Behoud selectie.
Naar het Menu Afbeelding en klikken op Grootte wijzigen. Haal het vinke weg bij Aspectratio behouden. Kies voor nieuwe grootte en voor de Eenheid pixels en bij Breedte voor 800 en bij hoogte 1280. (dit is natuurlijk aan het scherm van jou tablet aan te passen.) Via het menu Afbeelding kun je een of meerdere malen op verscherpen klikken indien nodig. Terug Opslaan !!


3 - Derde pagina.  Start dan IrfanView en open de tweede scan van het muziekstuk Selecteer de rest van de pagina en ga tewerk als in punt 1


Wil je de tablet liggend gebruiken dan zou ik kiezen voor de eerste pagina in 3 te verdelen en de tweede pagina en 2 delen (zie rode lijntjes). Grootte wijzigen naar 1280 x 700 (740 of 800)

Wanneer de 3 of 5 pagina's klaar zijn rest nog een pdf te maken om in MobileSheetPro te gebruiken
Zie de rubriek JPGtoPDF.

SUCCES
Wie IrfanView op de tablet gebruikt of op een touchscreen gebruikt de vinger in plaats van de muis. Rechts klikken is de vinger lang op het item te houden.